Upcycling af gamle møbler

Recycling, upcycling, downcycling – begreberne er mange, men i sidste ende handler det om at finde værdi i dét, der ikke længere bliver brugt. Mens recycling handler om at genbruge eller genanvende noget, som andre har aflagt, så er upcycling i stedet en istandsættelse af andres gamle møbler, tøj eller andre brugsgenstande. Vi har her set nærmere på de seneste trends og tendenser indenfor upcycling af møbler.

Lamper får nyt liv

Vi ser både på sociale medier, loppemarkeder og diverse salgssider, at gamle lamper er i høj kurs. Her køber små virksomheder eller privatpersoner gamle lamper og giver dem nyt liv. Her bliver de pudset ned og malet på ny, så de kan passe ind i hjem med et helt nyt udtryk. Det er især ældre designer lamper som PH-lamperne fra Louis Poulsen, der er i høj kurs. Her males de i flotte pasteller eller farverige symfonier. Nogle ville kalde det blasfemi, men måske det er bedre ar give det gamle nyt liv end at lade det samle støv i hjørnet.

Helt nye funktioner

Vi ser også i høj grad, at møbler får helt nye funktioner. De skilles simpelthen ad og samles igen på ny. Det kan være døre, der bliver til hylder eller skrivebordsplader. Mange stole og sågar en klaverbænk har vi set omdannet til små bænke til såvel inde- som udebrug. Der er altså på tide, at vi kigger på vores gamle møbler med nye øjne og ser mulighederne i dem, så de ikke bare havner i næste afhentning til storskrald.

Noget nyt til det gamle

Mange står også med møbler i deres hjem, som de er rigtigt glade for eller har stor affektionsværdi, men som alligevel ikke passer perfekt ind. Her kan man tilføje elementer af nyt for at upcycle det gamle. Det kan være et nyt lag maling, en ny overfladebehandling eller lignende. Vi ser for eksempel, at flere vælger at tage beton med ind hjemmet. Det kan være som belægning på spise- eller sofabord, det kan være som vægdekoration eller som egne kreationer som skulpturer krukker og vaser.

Alt i alt, er det nok tid til at finde nye løsninger, så vi kan komme brug-og-smid-væk-kulturen til livs. Her er upcycling et godt middel, da det kan være med til at give det gamle et nyt liv. Desuden er det ofte en billigere løsning end at skulle investere i helt nyt. Og så er der da sjældent noget hyggeligere, end et godt gammeldags gør-det-selv projekt, som man kan vise frem derhjemme.