Sådan holdes rejsegilde

Når tagkonstruktionen står færdig, er det en tradition at fejre opførelsen af byggeprojektet. Det kan gøres på utalligvis af forskellige måder, men der er alligevel nogle faste traditioner om, hvordan man holder et ordentligt rejsegilde. For udover at fejre selve byggeriet, så er det også kutyme at rose de hårdtarbejdende håndværkere, bygherre og arkitekter, som har arbejdet på byggeriet.

Tid på dagen

Typisk holder man rejsegilde sidst på eftermiddagen, når håndværkerne er færdige med dagen. På den måde er det også nemmere at invitere de nærmeste med til gildet, så alle har mulighed for at deltage uden at skulle gå på kompromis med arbejde og skole. Man kan dog sagtens holde gildet på andre tidspunkter af dagen, men hvis det ligger i arbejdstiden, så er det vigtigt at informere arbejderne om det. På den måde falder det ikke lige oveni vigtigt arbejde.

Traktement

Og hvad går så igen i serveringen? Oftest serveres der øl og pølser, men man kan sagtens tage det i andre retninger. Nogen går med små håndmadder, større smørrebrød, kanapéer eller lignende. Det vigtigste er bare, at det er let at spise stående og ikke sviner for meget. Det samme gælder egentlig for drikkevarerne. Selvom det er kutyme at servere øl i form af dåser eller flasker, så er det også muligt at nyde et godt glas champagne. Det er en festlig dag, og dertil hører naturligvis en champagne som jean laurent champagne, som er en eksklusiv og lækker champagne – perfekt til rejsegilder.

Krans

En krans til rejsegilde kan typisk bestilles i de fleste blomsterbutikker helt op til dagen før. Dog er det en god idé at komme med den i god tid, så håndvirkerne har mulighed for at montere den sikkert inden selve rejsegildet. Typisk er det en grøn grankrans med røde bånd eller flag for at fejre rejsningen af tagkonstruktionen.

Taler

Alt efter, hvilken type byggeri, det er, så holdes der tale af både bygherre, arkitekt og håndværkere siger et par ord omkring byggeriet. Det er en gammel tradition, som de fleste byggefirmaer og lignende også holder i hævd i dag. Det er også meget forskelligt, om der skal være vimpler eller ej alt efter, hvor det er i landet. Så spørg dig eventuelt frem hos bygherren om, hvordan de typisk fejrer det eller hvordan de forestiller det hos dig. Desuden er det også vigtigt at mærke efter, om der skal være mange gæster eller bare de nærmeste.