Belysningen i hjemmet

Der er mange forskellige måder man kan have belysning i hjemmet, men det kan være svært at danne sig det helt store overblik over, hvad der giver mening i netop ens eget hjem. Dette indlæg vil derfor indeholde en guide, så du forhåbentligt kan blive klogere på belysningen i dit hjem. Belysningen skal både passe ind i ens indretning, men det skal også passe ind i ens behov for lys i de forskellige rum.

Belysning i stuen

Når du skal overveje belysningen i din dagligstue, er det vigtigt at have for øje, hvor du vil have brug for noget ekstra lys, end det solen kan give dig. Som hovedregel bør du aldrig hænge lamper over dit sofabord, da det kan skygge for fjernsynet, men det kan også være et irriterende element, som giver genskær i tv’et.

Lyset giver hygge

Hvis du har et hyggehjørne i din stue, vil det være oplagt at du satte en gulvlampe ved stolen, eller hvad der ellers står. Det giver et mere roligt og dæmpet lys, så du kan rigtig hygge dig. Det kan eksempelvis være her du nyder din alene tid med en god bog, eller bare nyder at surfe lidt rundt på i smartphone. Når du vil skabe mere hygge i et rum, er det værd at droppe loftslamperne, og erstatte det med gulv- og bordlamper rundt omkring.

Det nødvendige lys

Generelt skal der være god belysning i specielt to rum: nemlig på badeværelset og i dit køkken. Det skyldes, at det er i disse rum, hvor man specielt har behov for at kunne udnytte og bruge lyset. På badeværelset er det typisk her, at vi gør os klar til dagen, og derfor spiller belysningen også en stor rolle. Det gælder specielt, hvis du skal lægge makeup. I køkkenet skal du helst også have god belysning, så du kan se, hvad du laver. Ellers kan det ende med, at man kommer til skade ved brugen af skarpe knive i halvmørke.

Lyset i haven

Udover i ens bolig er det også rart og praktisk med lys i sit udeareal. Det gælder både arealet udenfor din hoveddør, og belysningen rundt i haven. Det gør, at man vil have nemmere ved at se, hvor man går og dermed også føle sig lidt mere tryg, når der er mørkt. I haven bør du have noget hyggeligt lys rundt om dine havemøbler, så man også kan benytte udearealet efter, at det er blevet mørkt.

Du kan tjekke, hvor mange omkostninger dine el-apparater bruger, ved at benytte elberegner. Den vil kunne give dig et estimat på, hvad du kan forvente i udgifter for dine forskellige apparater i hjemmet.